Zin om de ribsteek te oefenen? Haak dan deze Parijse beret!

Op internet vind je hel veel voorbeelden van berets. Tijd dus en natuurlijk ook heel veel ‘goesting’ om er ook eentje te ontwerpen. Maar dat is lang niet de enige reden om een beret te haken, zeer zeker niet! Deze traditionele Parijse beret is uitstekend om de ribsteek te oefenen en onder de knie te krijgen! Deze beret oogt enigsinds traditoneel, maar door de ribsteek is we zeker ook net iets anders!

There is also an English version of this pattern!

De Parijse beret voor een charmante dame uit Parijs!

Mijn schoonzus woont in Parijs, de plaats bij uitstek om een beret te dragen. Het verwonderde mij dus niet dat plots op een dag volgend whatsappje kwam. Je raadt het al, ze vroeg of ik voor haar een beret zou kunnen maken. Natuurlijk heb geen seconde getwijfeld. Daarna begon ik toch wel wat te twijfelen, en eerlijk gezegd het heeft wel een tijdje geduurd, na 4 pogingen was ik echt overtuigd : “Dit is hem”. Ik streef ook wel naar de perfectie!

Het moet ook wel want Heidi staat ook mee aan het onstaan van HandmadeRoseBag. Ze is ook mijn coach en ik krijg van haar echt heel wat tips en tricks om van mijn business een succes te maken. Zij is ook wel de persoon die mij inspireert en aagemoedigd heeft om dit te realiseren. Het begon allemaal met het haken van tassen voor mijn dochter. Zo had ik er een hele reeks. Heidi raadde me aan om een Etsy-shop op te starten, `ze zag mijnwerk en overtuigde om er iets meer mee te doen. Zo ging de bal aan het rollen. Naast de Etsy-shop wou ik ook naast mijn mijn verhaal brengen. En ook hier is Heidi steeds aanwezig om me ook op dit avontuur verder te helpen!

Zoektocht naar het juist garen!

Maar terug naar het beret-project… Heel belangrijk zowel voor mij als voor mijn schoonzus. Het garen moet leuk en aangenaam voelen om mee te werken. Maar ook de beret moet aangenaam zijn om te dragen. Mijn schoonzus had natuurlijk wat wensen, zoals bijvoorbeeld kleur en ik heel belangrijk het garen mocht niet prikken. Aan de hand van enkele voorbeelden kreeg ik details van wat wel en niet gewenst was.

Garen keuze

Kleurschakering

De keuze van kleur laat ik volledig over aan mijn ‘klant’. Lijkt mij evident! Het worden 2 tinten roze.

Garendikte

Om een winterse beret te haken, gebruik ik best een niet te fijne draad. Ik kies voor mijn winterse projecten meestal voor een garen waarbij haaknr 4 of 4,5 kan gebruikt worden.

Welke garens?

Het garen mag zoals eerder vermeld niet prikken,, hierdoor is mijn keuze op acryl gevallen. Na wat opzoekwerk weet ik dat de kans op het niet prikbaar zijn met deze garensoort klein is. Zelf heb ik niet echt veel ervaring met acryl, enkel het cookie garen van hobbi.nl. De keuze is verder gemaakt op basis van de beschrijving van het garen alsook reviews van klanten, zeker ook heel belangrijk. Zo zijn er 2 mogelijke kandidaten. Ik heb beide voorgetsteld aan Heidi, zodat zij ook de juist kleur kon kiezen.

2 kandidaten

Budget yarn Acrylic DK

Dit garen heeft heel een heel groot kleurenpalet, en het garen is ook wel heel voordelig, zoals de naam het zegt. Met dit kleurenpalet is het bijna onmogelijk om niet de juist kleur te vinden.

Amigo

Dit garen heeft ook een breed scala aan kleuren. Ook bij dit garen vind je vast wel de juiste kleurtint. Dit garen is verkrijgbaar in de winkel waar ik al verschillende garens heb besteld. Alleen is het niet zo betaalbaar als de vorige kandidaat.

Besluit

De juiste roze kleurschakering vinden we terug in beide opties, dit keer is het de prijs die de beslissende faktor is. We kiezen dus voor Budget yarn Acrylic DK. Maar niets wijst er op dat Amigo ook een goede keuze had geweest, ik denk dat ik voor een volgende project dit garen ook wel eens zal uitproberen.

Het gekozen Acrylic garen, vind ik echt wel echt leuk om mee te haken. Het vele uit proberen heeft geen enkel effekt gehad op de structuur van het garen. Dat vind ik echt wel een pluspunt, bij vele garens krijg je hierdoor soms een wollig effekt, maar met dit garen zeker niet!

Ribsteek met halve stokjes

Deze steek is echt wel een bijzondere steek, bij het haken in het rond zou je wel denken dat werkje gebreid is ipv gehaakt en als je deze steek gebruikt met rijen, krijg je een mooie boordsteek. Dat vind ik eigenlijk echt wel speciaal hoe een steek er anders kan uitzien door de wijze van haken!

Hoe haak je deze ribsteek?

De truc bestaat erin het halve stokje niet te haken bovenop een vorig half stokje, maar in de achterste lus van dit halve stokje. Op de onderstaande foto’s kun je duidelijk het verschil zien tussen het normale halve stokje en de ribsteek. De eerste foto toont een normaal half stokje, de tweede de ribsteek met een half stokje. Bij de ribsteek komt de de bovenkant van het halve stokje van de vorige rij helemaal naar voren.

Patroon

Maar het belangrijkste en waar jullie waarschijnlijk het meest in geinteresseerd zijn, is het patroon. Voor wie dit patroon reclamevrij wil, het patroon is ook beschikbaar in mijn ravelry store.

Maat

De maat is beschreven voor een beret met een omtrek van 54 cm. Er komt ook nog een patroon voor een kleiner maat!

Materiaal

 • zoals hierboven vermeld is voor Budget yarn Acrylic DK gekozen, 2 balletjes van 50g (100m), maar een evenwaardig licht garen kan natuurlijk ook.
 • haaknaald 4,5 mm EUR (zie conversietabel voor andere stelsels).

Gebruikte steken

 • magische ring
 • vasten
 • halve vasten
 • halve stokjes
 • ribsteek met halve stokjes

Proeflapje

Start met 22 lossen, haak nog 2 lossen, wat telt als een eerste half stokje. Keer terug en haak 22 halve stokjes voor de eerste rij. Haak daarna 12 rijen halve stokjes in ribsteek. Op deze manier krijg je een vierkantje van 10 cm op 10 cm.

Patroon

Het patroon bestaat uit 2 delen die apart van elkaar gehaakt worden. Het eerste deel is de ronde plateau, het tweede deel de boord. Beide delen worden achteraf aan elkaar gehaakt. Uniek is dat beide delen met dezelfde steek worden gehaakt, maar een ander resultaat tonen. Dit komt omdat deel 1 in het rond wordt gehaakt en deel twee in rijen wordt gehaakt.

Deel 1

Deel 1 wordt gestart met het haken van een grote cirkel, wanneer die groot genoeg is, komt het erop neer om de cirkel terug kleiner te maken,. Hierdoor wordt ook deel 1 nogmaals opgesplitst in 2 delen. Voor elk deel wordt een afzonderlijke tabel getoond, maar de nummering van de rondes blijft doorgaan.

Opbouw van de cirkel
RondeAantal steken  
formule : rondenr x 8
Aantal steken tussen de verdubbelingssteek  
formule :(rondenr -2) tussensteken
Opmerkingen
0Magische ring  
18 halve stokjes Sluit de ring niet af!
216 ribsteken (of halve stokjes in de achterlus van de steek)  0Haak twee ribsteken in elke steek van de vorige ronde. Sluit de ring niet, plaats een ​​steekmarker aan het begin van de tour.
324 ribsteken (of halve stokjes in de achterlus van de steek)  1Begin met * 1 ribsteek in de achterlus van de eerste ribsteek van de vorige ronde. Verdubbel daarna de ribsteek in de achterlus van de volgende ribsteek van de vorige toer *. Herhaal van * tot * tot 7 keer. Sluit de ring niet! Steek de markeerder op de laatste ribsteek.  
432 ribsteken (of halve stokjes in de achterlus van de steek)  2Doe hetzelfde als in de vorige ronde, maar haak nu 2 ribsteken vooraleer te verdubbelen.
540 ribsteken3Doe hetzelfde als in de vorige ronde, maar haak nu 3 ribsteken vooraleer te verdubbelen.
648 ribsteken4Zelfde als vorige toer
756 ribsteken5Zelfde als vorige toer
864 ribsteken6Zelfde als vorige toer
972 ribsteken7Zelfde als vorige toer
1080 ribsteken8Zelfde als vorige toer
1188 ribsteken9Zelfde als vorige toer
1296 ribsteken10Zelfde als vorige toer
13104 ribsteken11Zelfde als vorige toer
14112 ribsteken12Zelfde als vorige toer
15120 ribsteken13Zelfde als vorige toer
16128 ribsteken14Zelfde als vorige toer
17136 ribsteken15Zelfde als vorige toer
18144 ribsteken16Zelfde als vorige toer
19152 ribsteken17Zelfde als vorige toer
20160 ribsteken18Zelfde als vorige toer
21168 ribsteken19Zelfde als vorige toer
22176 ribsteken20Zelfde als vorige toer
23184 ribsteken21Zelfde als vorige toer
    
Van de cirkel naar de boord
RondenrAantal stekenMinderenOpmerkingen
24176 ribstekenSla 1 steek over om de 22 steken.Begin met de tweede steek van deze toer en sla elke 22 steken een steek over, doe dit 8 keer, plaats de markeringssteek op de eerste steek van deze toer, zodat je kan zien waar je de volgende toer start.
25168 ribstekenSla 1 steek over om de 21 steken.Begin deze rij na de laatste mindering van de vorige rij, de markering is slechts een indicatie waar u kunt verwachten dat de volgende toer begint, het hoeft niet elke ronde op de exacte zelfde plaats te zijn.
26160 ribstekenSla 1 steek over om de 20 steken.Zelfde als vorige toer
27152 ribstekenSla 1 steek over om de 19 steken.Zelfde als vorige toer
28144 ribstekenSla 1 steek over om de 18 steken.Zelfde als vorige toer
29136 ribstekenSla 1 steek over om de 17 steken.Zelfde als vorige toer
30128 ribstekenSla 1 steek over om de 16 steken.Zelfde als vorige toer
31120 ribstekenSla 1 steek over om de 15 steken.Zelfde als vorige toer
32112 ribstekenSla 1 steek over om de 14 steken.Zelfde als vorige toer

Deel 2

In dit deel haken we de boord van de beret.

RijnrOpmerkingen
1Haak 20 lossen
2Start met 2 lossen en haak daarna 20 halve stokjes
3Start met 2 lossen en haak daarna 20 rib steken
Herhaal tot je in totaal 60 rijen hebt. 

Samenvoegen

Draai de beret binnenste buiten. Speldt de boord vast aan de beret. Hiervoor spel je best eerst de boord op 4 punten vast zoals op onderstaande figuur. Speldt daarna de boord nog strakker vast. Hiervoor rek een beetje aan de boord. Eens de boord goed vastgespeld is, haak je beide delen aan elkaar vast met gewone vasten. Haak als laatste ook met vasten de naad van de boord dicht.

The end

Ziezo, met dit patroon kan je ook aan de slag om deze Parijse beret te haken! Stel mij gerust vragen als iets niet duideljk is, ik antwoord altijd zo snel mogelijk!

xox Greet

5 reacties op “Zin om de ribsteek te oefenen? Haak dan deze Parijse beret!”

 1. Pingback: Traditional Parisian beret crocheted in rib stitch with half double crochets

 2. Pingback: Hoe haak je een lente baret in enkel twee dagen tijd?

 3. Pingback: 1K giveaway - HandmadeRoseBag

 4. Pingback: Hoe haak je een ipad hoesje met hengsels aan de hand van dit patroon

 5. Pingback: Haak deze glitter colsjaal! | HandmadeRoseBag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen

Hou jij ook van haakpatronen? Schrijf je dan in op deze nieuwsbrief en krijg al zeker één top patroontje gratis!

xox Greet

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Instagram
YouTube

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close