Tips om een knuffel sjaal te haken

In dit bericht deel ik een aantal handige tips om een mooi knuffel sjaal te haken. Als je deze tips opvolgt, kan een sjaal haken die er niet alleen geweldig uitziet maar ook aanvoelt!

Read here the English version!

Heb je meer zin om een colsjaal te haken dan kan ook hier terecht 😀 op deze site.

Haak deze glitter colsjaal!
Content not available.
Please allow cookies by clicking Accept on the banner

Tip 1 : Ga op zoek naar een ‘look and feel’ van het garen dat past bij een behaaglijke, warme knuffel sjaal.

De look en feel van een garen is heel belangrijk om het juiste garen te kiezen. De juiste keuze zorgt ervoor om je sjaal gezellig en knuffelachtig te maken. Hoe graag wil je je niet induffelen met je sjaal?

Met ‘look‘ bedoel ik hoe het garen eruit ziet, de look moet comfortabel zijn en het ‘gevoel‘ moet warm zijn en bijvoorbeeld niet irriterend. Voor mij is de eerste glimp en de eerste aanraking van het garen het begin om me connectie te voelen met het garen.

Er zijn hoofdzakelijk 2 opties om de juiste look and feel voor uw garen te vinden:

 • een lokale winkel, de wolboer
 • een online shop

Option a : een lokale shop, of wolboer 😀

Dit is altijd een moeilijk proces. Vroeger ging ik naar een garenwinkel in de stad waar ik woonde. Ja zeker, zo;n winkels bestaan nog steeds en ik ben blij dat ze dat nog zijn! Daar heb je zeker de mogelijkheid voor een echte ‘look and feel‘ van het garen. Het blijft een uitstekende optie, hoewel het aantal van dergelijke wolwinkels drastisch is afgenomen. Vroeger had iedere gemeente er wel een of zelfs twee!.

De eigenaar van de winkel is ook een grote hulp bij het kiezen van het juiste garen. Normaal gesproken hebben shopeigenaars veel ervaring met elk garen dat ze verkopen. Het is net als in een bibliotheek: een bibliothecaris kent elk detail van elk boek dat uitgeleend wordt! Vraag gewoon alles wat je wil weten over het garen dat je aanspreekt voor het project dat je van plan bent te doen! Zij houden net zo zeer van onse hobby, je krijgt gegarandeerd de beste hulp voor het best geknipte garen voor je project.

Vraag zeker om een ​​gezellig garen dat niet irriteert! Een goede tip, zorg ervoor dat het garen dat u koopt in de overeenstem met het gevoel van wol, zodat het niet irriteert.

wool store
Wool store, Image by Bernd Hildebrandt from Pixabay

Option b : een online shop

icon made by freepik.com

Als je niet de mogelijkheid hebt om naar een fysieke winkel te gaan, is het zeker ook een prima oplossing! “Maar in webwinkels heb je alleen de look”, hoor ik je denken.

Ja dat is zeker waar, de look wordt in deze winkels zelfs met duizenden vermenigvuldigd. Gewoon in de zoekbalk zoeken naar online wolwinkels levert je binnen een minuut tientallen!

Maar het is zeker ook waar dat er een feeling aanwezig is in deze winkels. Ze proberen je een feeling bij benadering te geven, ze proberen het gevoel te vervangen door veel andere online tools die ze hebben, gelukkig 😀! Hier noem ik een paar van hun tools om het gevoel te simuleren.

 • reviews : lees er zoveel mogelijk
 • images : ze geven je meteen het knusse gevoel
 • description : lees ze zo vollig mogelijk
 • newsletters : abonneer je erop
 • social media zoals Instagram, Facebook, Pinterest
 • volg bloggers zoals ik 🙂

Lees reviews

De feel kan gedeeltelijk worden vervangen door de ervaring van andere mensen op het net. Er zijn bijvoorbeeld veel reviews beschikbaar. Door ze te lezen, krijg je veel informatie: hoe ziet het garen eruit, waarom haken ze met dit garen, wat hebben ze ermee gemaakt, zouden ze het opnieuw kopen, hoe het garen past, etc. Al deze vragen zijn erg belangrijk en dit zijn precies die vragen die u de winkeleigenaar zou stellen alsof het een echte winkel was.

Bekijk de foto’s goed

Een ander alternatief voor de feel is om naar foto’s te kijken die de winkel laat zien. Dit is al heel dicht bij de look bij de wolboer. Maar een goed gedetailleerde foto van het garen kan je ook een bijna gevoel van het garen al evenaren.

Lees beschrijvingen

Reading the description will also give you an idea of ​​what the yarn consists of. Here for our scarf, we are looking for an excellent wool replacement. This description eliminates the products that are not suitable for your project. Also, for our snuggly scarf we don’t need cotton, we absolutely need ‘warm’ yarn to make our scarf snug and warm.

Abonneer op mailing lists

En vergeet niet: als winkels een mailinglijst hebben, is het altijd een goed idee om je aan te melden. In deze e-mails staat vaak welke garens ze aanbieden, lees dit goed door, ook al heb je het garen nu niet nodig, je hebt het in gedachten de volgende keer je een nieuw project opstart. Het is waarschijnlijk iets waar je helemaal niet aan denkt nu , maar het helpt als de tijd rijp is!
Ook worden er promoties aangekondigd en mocht u al een idee hebben voor een volgend project, dan zijn deze aanbiedingen ideaal ter voorbereiding! Je hebt misschien zelfs zoveel geluk dat het gekozen garen in promotie is, je weet maar nooit!

Volg shops op social media

Social media is also a very rich resource in finding your yarn. Many of the online stores have a Facebook page, and an Instagram account where they regularly post what they have in their store, new yarns they have, and promotion announcements. In this way, social media has the same function as the mailing list.

Volg bloggers

En last but not least: volg bloggers zoals ik. Als ze een patroon geven, zullen ze heel waarschijnlijk aangeven welke garens mogelijk zijn. Zoals hier bij handmadeRoseBag ben je ook aan het goede adres 😀, staat het niet vermeld bij het patroon, vraag het dan zeker!

Tip 2 : Ga op zoek naar een dikke steek, dit maakt het knuffel gehalte groter

Zelf heb ik een bord op Pinterest waar ik veel steken heb verzameld die ik wel leuk vind. Soms als ik in een Pinterest-stemming ben, zoek ik naar nieuwe steken waarin ik geïnteresseerd ben. Als ik denk dat er een kans is om ze in de toekomst te gebruiken, voeg ik de steek toe aan dit bord. Zoals je kunt zien, zijn er veel, het is een rijke bibliotheek geworden 😅, die ook jij kan gebruiken!

Voor de sjaal hebben we een steek nodig die comfortabel en warm aanvoelt. Ik hoef nu alleen maar een blik te werpen op dit bord om een geschikte steek te vinden. De puff- steek!
Voor een wintersjaal raad ik deze zeker aan, het is een dikke steek die de behaaglijkheid van je sjaal makkelijk een boost geeft!.

Hier zie je een detail van dit bord :

[gs_pinterest user=”greetroose” board=”crochet-stiches” count=”5″ theme=”gs_pin_theme1″ cols=”5″]

Tip 3: Haak je sjaal lang en breed genoeg

Om de sjaal zo knuffelig mogelijk te maken, moet je de sjaal behoorlijk breed maken. De mijne is 30 cm breed. Het knuffel effect wordt groter naarmate je de sjaal breder maakt.
Houd ook rekening wanneer je de sjaal zal dragen. Ik fiets bijvoorbeeld veel, dit beperkt de breedte limiet, bijvoorbeeld 30 cm is dus voldoende, anders zou het te breed zijn om comfortabel te zijn.
Ook is het belangrijk om hem enerzijds lang genoeg te maken, zo heb je geen probleem om de sjaal een paar keer om je hals te draaien, maar zorg er dan ook anderzijds voor dat hij niet te lang wordt!

Tip 4: Kies een kleur die warm of stijlvol aanvoelt.

Option a : zwart of grijs

Als je de voorkeur geeft aan een sjaal die chique en stijlvol is, ga dan het beste voor zwart of donkergrijs. Een ander voordeel van deze keuze is dat het past bij alles wat je draagt! Donkere sjaals zijn ook ideaal voor etentjes, maar dan is de functie van de sjaal compleet anders en kun je ook beter voor lichter garen kiezen.

Option b : een koude kleur zoals paars

Meestal draag je een sjaal in koude en donkere tijden. Het is daarom heel natuurlijk om een ​​kleur te kiezen die dit gevoel versterkt. De kleuren die dit effect benadrukken, zijn meestal donker.

color circle, warm colors on top, cold int the bottom

We kunnen de kleurencirkel in het midden opsplitsen in twee kleurcategorieën, namelijk de warme en de koele kleuren. De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en zelfs lichtgroen. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, groenblauw, groen en geelgroen.

Kies dus een kleur voor je sjaal in de onderste helft van de cirkel hierboven.

Option c : een mengeling van koude kleuren en een vleugje warme kleuren.

Persoonlijk denk ik dat dit de beste keuze is. Deze keuze zorgt ervoor dat uw sjaal er gezellig gaat uitzien. Om dit effect te benadrukken, kunt u kiezen voor strepen. Haak dan bredere strepen met de koude kleuren en kleinere strepen met warme kleuren.
Er zijn ook uitstekende cakegarens die een goede variëteit aan koude en warme kleuren bieden. Zo hoef je je geen zorgen te maken over de breedte van de verschillende strepen! Ze komen vanzelf en zijn ook nog eens erg mooi. Een voorbeeld hiervan kan je hier verderop zien.

Tip 5 : Volg een van deze patronen

Als voorbeeld heb ik twee verschillende sjaals gehaakt. Een zwarte sjaal en een sjaal met een mix van verschillende kleuren door te kiezen voor een goed cakegaren. Beide sjaals zijn gehaakt met de puff stitch, ik heb voor deze steek gekozen, dus beide sjaals zijn lekker dik!

Hier vind je meer informatie over deze steek.

Zwarte sjaal

black velvet scarf

Materialen

Patroon

Ik heb een andere kleur genomen om de foto’s duidelijker te maken!

Begin met een ketting van 40 lossen. Haak twee extra lossen en keer om.

Start de eerste rij met v in de derde losse.

Draai. Haak twee lossen. Maak een puffsteek met twee omhalen in de eerste v van de vorige rij. Sla een losse van de vorige rij over en maak een puff-steek met twee omhalen in de volgende sc. Herhaal tot het einde van de rij.

Draai. Haak twee lossen. Maak een steek met twee omhalen in de eerste v van de vorige rij. Sla een sc van de vorige rij over en maak een puff-steek met twee omhalen en de volgende sc. Herhaal tot het einde van de rij.

Haak een puff-steek na de laatste puff-steek van de vorige rij. Ga verder met puff-steken in de gaten van de puff-steken van de vorige rij tot het einde van de huidige rij. Start ook zo voor de andere rijen en stop totdat je sjaal de gewenste lengte heeft!

Bohemian sjaal

snuggly shawl
bohemian snuggly scarf

Materialen

 • haakpen : 4,5
 • puff steek met 3 omhalen
 • cookie yarn kleur bohemian

Proeflapje

proeflapje

Start met 10 lossen en 2 extra’s. Draai en start de eerste rij V-puff steken vanaf de 3de losse. Laat tussen elke v-puff steek een losse. Haak 9 rijen. Op deze manier bekom je een vierkant van 10cm op 10 cm.

Patroon

Begin met een ketting van 60 lossen. Haak daarna 2 extra lossen. Maak nu een eerste rij met 60 v door in de 3e losse te beginnen. Draai en haak 3 lossen. Begin met een stokje in de eerste v van de vorige rij. Sla een steek over en maak een eerste puff-steek zoals je op de afbeelding ziet.

Haak een volgende puff-steek in dezelfde steek. Zorm je een v-puff-steek.

Sla twee v van de vorige rij over en maak 2 puff-steken in dezelfde sc, dus ook weer een v-puff-steek.

Haak deze v-steken voor de hele rij. Je eindigt met 60 v-puff-steken.

Draai, begin opnieuw met twee lossen.

Begin met een puff-steek in het eerste gaatje dat je voor je ziet.

Maak een v-puff-steek in de volgende v-puff-steek van de vorige rij.

Beëindig de rij met een laatste puff-steek, geen v-steek. Draai en haak opnieuw 2 lossen.

Maak een puff-steek in het eerste gaatje van de rij.

Ga nu verder zoals deze rij voor de volgende rijen.

Haak zoveel toeren als je wilt!

Hopelijk vond je dit bericht leuk. Ik hoop ook dat dit bericht erg nuttig is. Met deze tips om een ​​geweldige knusse sjaal te haken, heb ik er al verschillende gehaakt.

Geïnteresseerd om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, tips en trucs, of ontwerpen? Schrijf je dan nu in op mijn nieuwsbrief, je krijgt een gratis patroon er boven op als je lid wordt!

xxx

Greet van handmadeRoseBag.be!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf in op de nieuwsbrief,

ontvang een gratis patroon!

* indicates required


Kies alle manieren waarop u wilt horen van HandemadeRoseBag:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We gebruiken Mailchimp voor ons marketing platform. Door te klikken op subscribe, sta je toe dat gegevens doorgegeven worden aan Mailchimp. Lees meer over Mailchimp’s privacy practices hier.

Enjoy this blog? Please spread the word :)

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close