musica groep

Stoffen mondmaskers

Waarom genaaide stoffen mondmaskers en geen gehaakte?

Hier in België wordt aangeraden om stoffen mondmaskers te dragen, het wordt zelfs gevraagd als je kan naaien om ze zelf te maken. Er is een site maakjemondmasker.be waarop een patroon staat dat door de regering en door de wetenschappers erkend wordt als het beste patroon voor een stoffen mondmasker. Deze richtlijn wil ik volgen en ik volg de redenering waarom ook zeker!

Ben je niet vertrouwd met stikken dan kan je ook terecht in mijn shop!

English version is available here! Ben jij ook graag creatief met je handen? Word dan ook lid van HandmadeRoseBag hier!

Gehaakte mondmaskers

Op het net doen heel veel patronen de ronde van gehaakte mondmaskers. Er zijn zeker heel mooie exemplaren bij, maar ik sluit mij er bij aan dat deze niet zo veilig zullen zijn als de stoffen exemplaren gemaakt met dichter geweven garen. Er is ook een filmpje gemaakt met een test uitgelegd door een van onze best gekende virologen Marc Van Ranst, als je met een spray op het mondmasker sprayt mogen er zo weinig mogelijk druppeltjes door gaan. De test evenals het hoe en waarom van het dragen van een masker wordt duidelijk uitgelegd. Dus kan ik besluiten dat gehaakte mondmaskers niet echt goed uit deze test zullen komen.

Gestikte stoffen mondmaskers

Een stukje geschiedenis

Ja, inderdaad, stikken is helemaal uit mijn comfortzone. Veel ervaring met een naaimachine heb ik niet, ik heb er wel eentje. Ooit was ik ervan overtuigd te kunnen leren naaien zo maar, met een beetje kennis van wat ik mijn moeder had zien doen.

Uren zat ik naast haar gefacineerd te kijken naar het logge naaimachine dat mijn moeder toen had. In de keuken stond een grote lage kast, in mijn leefwereld noemde ik het de toverkast. In die kast, zat daarin verstopt een loodzwaar machien. Mijn vader moest altijd komen helpen om het ding uit de kast te halen. Het ding hing ondersteboven vast aan een plank, die plank moest opengeklapt worden en tada, daar stond de machine en had mijn moeder er ineens ook een lange naaitafel bij, handig toch?! Aan de zijkant van de kast zat er een groot rad met een zwarte band rond, die verbonden was met een kleiner radje aan het machine en een soort van schommelplank onderaan de kast. Je ging op en neer met je voeten, het grote wiel begon te draaien, het kleine wieltje en de machine was vertrokken. Het groet wiel vloog zo snel rond dat ik eigenlijk meer oog had voor het wiel dan voor het naaiwerk van mijn moeder. Aankomen was uit den boze.

opengeklapte kast met naaimachine.

De tips die mijn ma me gaf waren eerder van volgende aard : zorg dat de naad breed genoeg is, ga niet te vlug, trek niet de hard aan de stof,…

Later toen ik ongeveer 18 was, werd het toestel afgedankt, de kast bleef wel nog even in de keuken staan, maar er kwam een nieuwe moderne machine! Leuk voor mijn moeder, eindelijk kon ze aan het werk zonder hulp! De machine kon overal staan. Het leuke van het wiel was eraf voor mij, maar haar geluk kon niet op, stikken in de keuken, stikken in de living, overal nam ze de naaimachine mee! De tips die ze mij nu gaf werden ook iets meer uitgebreid, hoe je kan naaien en draaien, spoelen, een spoel insteken, enz. Ze voelde zich in ieder geval veel meer ontspannen met het nieuwe instrument. En ik kreeg net genoeg raad omm vandaag de dag een broek wat in te korten, maar meer ook niet.

Maar met deze kleine aantal tips sla ik toch aan de slag!

Stap 1 : de eerste stof zoeken

Ik heb nog wat stof liggen, sommige laptop sleeves die ik haak worden gevoerd. Ik keek na of deze stof voldoet, en oef! Ik kan alvast aan de slag. Het worden dus witte-zwarte maskers, we worden pinguins zegt mijn dochter! Intussen heb ik wel al wat meerdere stoffen besteld, waar ik jammer genoeg nog steeds op wacht.

Stap 2 : patronen maken en overtekenen

De patronen kan je gewoon afdrukken en met plakband aan elkaar vast maken. Er zijn 3 verschillende patronen voorzien, ik begin met de smalle. En dat was alvast niet zo slim, groot beginnen is beter, weet ik nu! De patroontjes liggen al gauw klaar en het overtekenen kan beginnen.

Normaal gezien neem ik het niet zo nauw met lijntjes ed. Dus de eerste keer ook niet, als het zo ongeveer wat uitkomt denk ik, zal het ook wel uitkomen. (ik ging hier tegen een goede raad van moeder in, ze had het vroeger altijd tegen mij dat ik nauwkeuriger moest zijn. 😉 )

En nu knippen maar.

Stap 3 : spelden en stikken

Eerst toch nog even de werkwijze nakijken op het filmpje. Ok, ik doe ongeveer na wat ik gezien had, maar dan wel op mijn eigen manier. Zo ben ik nu eenmaal, dat is bij mijn haakwerkjes ook zo. Ik begin een patroon te volgen maar doe dan eigenwijs op mijn eigen manier verder. Ik kan het niet helpen! Het is dan ook het resultaat dat telt en niet hoe je het doet.

[ngg src=”galleries” ids=”6″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Na het vastspelden begin ik te stikken, het machine die ik al jaren heb doet het gelukkig nog. Oei, dat ging toch niet zo vlot als ik had vermoed. De spoel raakt volledig vast, even bezinnen en nadenken over de lessen van mijn ma. En ja hoor, met wat rust en nadenken komt alles terug. Ik kom stilletjes op gang, en het machine stikt er vrolijk op los. Daar is het zakje, en nu de lintjes denk ik! Ik stik die er bovenop en hoplakee, de eerste versie is klaar.

Ik draai het dingetje zoals het moet en kijk,….hm, niet slecht voor de eerste keer, maar het tonen aan iemand, nee, dat is net iets te veel gevraagd :)). Ik ben zeker nog niet half zo goed als mijn moeder destijds.

Oefening baart kunst, zo volgen er nog meerdere pogingen, aanpassingen aan mijn werkwijze, vooral het aanbrengen van de lintjes gaat niet zo in een twee drie, dat moet toch op een andere manier. Ook de plooitjes moeten veel zorgvuldiger geplaatst worden, hier moet ik dus nog maar eens toegeven aan mijn moeder, jaja ik werk zorgvuldiger… .

Het resultaat

Tada!. Ik kan nu ook op mijn lijstje schrijven dat ik een mondmaskerstikster ben! ::) Hiep Hoera! Hieronder zie je de betere resultaten.

Voor het ogenblik heb ik enkel nog maar deze stof, andere stof heb ik besteld en dus andere motiefjes komen er aan! De binnenste stof blijft nog steeds de voering voor de laptopsleeves, en de buitenste stof is afkomstig van een laken dat buiten dienst was! Een goed idee als je ook zelf van start wil gaan, neem een katoenen laken en je kan er al een heel stuk uit halen! Ook de elastiekjes heb ik niet nodig, ik stik zelf de lintjes en dat gaat nu ook al heel erg vlot!

Good luck!

Je kan steeds bij me terecht indien je vragen hebt!

Ben je toch niet zo handig met je naaimachine, dan kan je ze makkelijk hier bestellen!

[ngg src=”galleries” ids=”9″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″ number_of_columns=”5″ show_slideshow_link=”1″]

PS… en nu moet ik even wachten, de laatste naald is gebroken en ik moet wachten op nieuwe bestelde naalden….

Wens je meer nieuws te ontvangen over HandmadeRoseBag? Klik dan hier!

PS.. hier in de lokale supermarkt heb ik naaldjes gevonden! Super, de machine is weer volop bezig!

Als tip hoe je het masker moet dragen voeg ik dit filmpje nog even toe waarin Prof. Marc Van Ranst nog eens alles goed uitlegt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In love with crochet patterns? Join this newsletter and get one of my most popular patterns for free!

xox Greet