Hoe haak je een zonnehoed?

In deze post krijg je een idee hoe je deze zomerhoed kan haken. Wil je graag het gedetailleerd patroon, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en je kan meteen het patroon downloaden!

Subscribe

* indicates required

Powered by MailChimp

Please select all the ways you would like to hear from HandemadeRoseBag:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Read the English version here.

Inspiratie

Zoals meestal vind ik inspiratie in mijn dagelijkse leven. Onlangs ontving ik in mijn e-mail een mooie foto van mijn moeder. En zo is dit verhaal gestart!

mijn moeder met hoed
Mijn moeder met hoed

Mijn moeder

Toen ik deze foto ontving in mijn mailbox ging er een lichtje branden. Je ziet op de foto meteen waar de focus op gericht is, ja de hoed! Ze is 81 jaar geworden dit jaar en haar passie voor hoeden is zeker niet verdwenen. Ook op mijn huwelijk was het kiezen van een hoed een heel belangrijk onderdeel!

Wekelijks skype ik haar tijdens deze crisis en waarschijnlijk zal dit daarna ook zo bljven, gezien ik niet zo dichtbij haar woon. Zij woont in een WZC, waar ze trouwens heel goed verzorgd wordt en waar ze heel graag verblijft, dit even terzijde, maar het mag wel gezegd worden dat ik en mijn familie heel erg blij zijn met de zorg waarmee ze omringd wordt!

Tijdens deze skype sessies vertelt ze heel vaak dat ze buiten gaat naar de mooie grote tuin en voor haar is er dan steeds 1 belangrijk moment, je raadt het al, het kiezen van een hoed! Er staat een grote mand met verschillende zonnehoeden en dan mogen de bewoners er elk een kiezen. Al van te voren weet ze welk eentje ze er die dag zou willen dragen, heel belangrijk hoor, want de hoed blijft de hele namiddag opstaan en ze wil er toch graag mooi uitzien!

[adrotate banner=”3″]

Sneeuwmannetjes

Herinner je nog tijdens de kerstperiode de warmste week? Daar had ik sneeuwmannetjes gemaakt. Die sneeuwmannetjes hebben allemaal een leuk hoedje op.

Ik heb er nooit bij stil gestaan dat ik toen al een hoed aan het haken was. Het hoedje had ik gewoon gemaakt als onderdeel van een sneeuwman die nu eenmaal een hoedje op heeft.

Maar een patroon voor een kleine hoed, dat kan toch niet zo verschillend zijn van een grote hoed? Zo had ik het vertrouwen dat ik ook wel een grote hoed zou kunnen haken.

Ontwerp

Ik wil de hoed maken voor mijn moeder. Dus de hoed die ik wil mag niet zo maar een hoed zijn. Als ik die hoed aan mijn moeder wil geven, moet er iets zijn wat hem aantrekkelijk maakt. Zoals je op de foto ziet, houdt ze wel van opvallende details. Een detail, een herhaling, niet te omslachtig maar wel opvallend genoeg. ? En als kleur kies ik geel, haar lievelingskleur!

Zoals als je ook wel al weet ben ik ook een fervent gebruiker van Pinterest. Daar haal ik veel inspriatie. Dus ook hier heb ik wat rondgesnuffeld en al gauw kwam het idee om met een herhaling van gaatjes te werken. Dat maakt van de hoed een zomerhoed. En omdat ik niet echt van rechte lijnen hou, wou ik ervoor zorgen dat de gaatjes niet netjes op elkaar staan. Maar er moet wel een soort van herhaling merkbaar zijn.

Het resultaat

Hieronder het resultaat! Het effekt van de herhaling van de gaatjes is geweldig geslaagd, vind ik zelf, de gaatjes draaien spiraalsgewijs mooi mee met de hoed, ik had het me echt niet beter kunnen voorstellen!

Wil je deze hoed ook aan je moeder geven, of wil je hem gewoon voor jezelf en haken is niet zozeer aan je uitbesteed? Daarom is deze hoed ook verkrijgbaar in mijn etsyshop! Ik maak hem met plezier in je favoriete kleur!

zonnehoed

Intussen heb ik er ook nog eentje gemaakt in lavendel kleur, ook een aanrader vind ik.

Welke materialen?

Het garen : een stevig lintgaren waardoor de vorm van de hoed al meteen goed komt te zitten : Hobbii ribbon, 2 stuks zouden moeten volstaan!

Haaknaald nr 5

Hoe begin je met het maken van een hoed?

Moeilijk is het eigenlijk niet. Je begint met een magische ring en je haakt een cirkel tot een grootte die je zelf kan bepalen. Daarna stop je met het meerderen van de cirkel, zo haak je eigenlijk de mantel van de hoed. Wanneer de mantel hoog genoeg is begin je opnieuw met te meerderen. Ik doe dit over 3 toeren. In de eerste toer meerder ik om de 4 steken, de 2de toer meerder ik niet en in de 3 de toer meerder ik om de 2 steken. Daarna haak je gewoon een aantal toeren verder tot dat je vindt dat de boord van de hoed breed genoeg is!

Veel plezier met het maken van deze hoed!

xox Greet van HandmadeRoseBag

Oh ja, voor ik het vergeet, als je ook pinterest wil gebruiken, dan is er een heel handig platform, tailwind, daar kan je pins plannen en delen op een heel makkelijke manier. Ik gebruik het nu sinds een paar maand en kan niet meer zonder! Ze voorzien ook handige manieren om pins te posten op facebook, twitter en instagram, je moet er echt eens rondkijken!

En natuurlijk kan je je aansluiten bij mijn lieve volgers hieronder! Je bent er steeds welkom!

Subscribe

* indicates required

Powered by MailChimp

Please select all the ways you would like to hear from HandemadeRoseBag:

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

3 thoughts on “Hoe haak je een zonnehoed?”

  1. Wat een mooi verhaal Greet, en wat een grote liefde voor je ma, zij kan supertrots zijn met zo’n pracht van een dochter! Chapeau! xxx

  2. Pingback: How do you crochet a sun hat for this sunny summer?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In love with crochet patterns? Join this newsletter and get one of my most popular patterns for free!

xox Greet